Turizm İşletme Belgesi Nedir ?
21.06.2005 tarih ve 25852 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğe göre Turizm İşletme Belgesi Bakanlıkça turizm tesislerine işletme aşamasında verilen belgeyi ifade eder.
Turizm İşletme Belgesi Başvurusu Nereye Yapılır ?
İlgili yönetmelikçe istenen belgelerle birlikte bakanlığa başvurulması halinde başvurular, başvuru belgelerinin eksiksiz olarak bakanlığa tesliminden itibaren altmış gün içinde sonuçlandırılır. Başvurusu uygun bulanan tesisler denetim programına alınır ve denetim sonucu olumlu olanlar belgelendirilir.
Turizm İşletme Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?
Gerçek Kişiler İçin ;
Dilekçe ve Tesis Tanıtım Raporu
İmza Sürküleri
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
Başvurunun niteliğine göre diğer gerekli evraklar
Tüzel Kişiler İçin ;
Dilekçe ve Tesis Tanıtım Raporu
İmza Sürküleri
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
Başvurunun niteliğine göre diğer gerekli evraklar
Diğer Yatırım Türleri Nelerdir ?
Asli Konaklama Tesisleri
Yeme - İçme Ve Eğlence Tesisleri
Sağlık Ve Spor Tesisleri
Kongre ve Sergi Merkezleri
Rekreasyon Tesisleri
Özel Tesisler
Bileşik Tesisler
Yat Turizmi Tesisleri
Diğer Tesisler
Turizm İşletme Belgeli Tesislere Sağlanan Diğer Avantajlar Nelerdir ?
1.Emlak vergisi muafiyeti
2.Bina inşaat harcı istisnası
3.Döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde vergi, resim ve harç istisnası
4.Tütün ve alkol piyasası düzenleme kurulu ( TAPDK ) mevzuatı uyarınca sağlanan haklar
5.Bakanlık belgeli deniz turizmi tesislerine sağlanan hak ve kolaylıklar
Gastronomi Tesisleri
Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’in yürürlüğe konulmasına ilişkin karar, Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete’ de yayımlanmış ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmelik değişikliğiyle turizm tesislerinin taşıması gereken nitelikler yeniden belirlenmiştir. Bu kapsamda yemek kültürünün bir turizm ürünü haline gelmesiyle işletmeler ‘’ Gastronomi Tesisi ‘’ olarak tanımlanmıştır.
Gastronomi Tesisleri; yemek kültürünün bir turizm ürünü haline getirilerek müşterilere sunulduğu, yöresel geleneksel, ulusal veya uluslararası özellik taşıyan mutfak ile yiyecek içecek servisinin yapıldığı, ülke turizmine katkı sağladığı değerlendirilen ve bu yönleriyle Bakanlık tarafından desteklenmelerinde uygun görülen yeme - içme tesisleridir.
Gastronomi Tesisleri’ ne Tütün Ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu ( TAPDK ) Mevzuatı Uyarınca Sağlanan Haklar Nelerdir ?
Yürürlükte bulunan mevzuat hükümleri gereği, alkollü içki satmak isteyen işletmelerin Tütün Ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan ( TAPDK ) satış belgesi almaları zorunludur. ‘’4250 sayılı ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’’nun 9. Maddesi içeriğinde yer alan istisnai hüküm doğrultusunda Turizm İşletmesi Belgesi ile Turizim Yatırımı Belgesi ayrımı yapılmaksızın, Bakanlıktan Turizm Belgeli Tesisler, mesafe veya işyeri açma ve çalışma ruhsat belgesi aranmadan Turizm Belgeleri ile açık alkollü içi satış izni alabilmektedirler.
Ofis Adres ; Osmaniye Mahallesi, İncirli Çıkmazı Sokak, Hukukçular Sitesi, C2 Blok, Dış Kapı Numara:2, Daire:8 Bakırköy/İstanbul
İletişim Numarası : +90 537 610 06 91
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.