Borçlar hukuku; eşitler arasında meydana gelen ve borç ilişkisi adı verilen verilen hukuki ilişkilerin incelendiği bir disiplindir. Borçlar Kanunu, borçlar hukuku alanına giren borç ilişkilerini düzenleyen bir kanundur. Borç ilişkisi kavramı, özel hukuk açısından tanımlandığında, alacaklı ve borçlu adı verilen iki taraf arasında meydana gelen ve borçlu olan tarafın alacaklıya karşı belli bir davranış biçiminde (edimde) bulunmakla yükümlü olduğu, alacaklının da borçludan bu davranış biçiminin yerine getirilmesini isteyebileceği (ifayı talep edebileceği) hukuki bir bağdır.
Sözleşme; birden fazla gerçek veya tüzel kişinin birinine karşı haklar kazandığı veya edimler altına girdikleri, en az iki taraftan birinin adına bir hukuki sonuç doğurmaya yönelik irade açıklamalarından meydana gelen hukuki işlemdir. Anayasamızın 48. Maddesinde ayrıca düzenlenmesi ile Anayasa ile güvence altına alınmış haklardan olması sebebeyle taraflar; özel kanun hükümlerindeki sözleşme tipleri ile sınırlı tutulmamış, genel hukuk kurallarına ayrıkı olmadığı müddetçe diledikleri alanda iradelerini ortaya koyma konusunda özgür kılınmıştır. Hayatın olağan akışındaki birçok ilişkinin temelini teşkil etmesi ve yaşamın her yönünü kapsaması nedeniyle Türk hukukunda sözleşme hukuku diye özel bir kanun olmamasına rağmen bu kapsamları nedeniyle Sözleşmeler Hukuku yeni bir hukuk dalı olarak doğmuştur. Sözleşme Hukuku, insanların özgür iradeleri ile sözleşme yapma serbestisi içinde sözleşmeler yapmalarını sağlayan ve bunun sınırlarını çizen, tarafların yükümlülüklerini belirleyip haklarını koruyup güvence altına alan ve sözleşmeye aykırılıklarda hukuki yaptırımları sağlamak için yasal yollara başvuru olanağı sağlayan bir hukuk alt dalıdır. Sözleşmerin düzenlenmesi, kurulması, sözleşmelerin geçerliliği ve geçersizliği, sözleşmenin feshi ve şartları, sözleşmenin iptali, sözleşmedeki edimlerin yerine getirilmemesi haklinde başvurulacak hukuki yollar ile karşı taraftan talep edilecek haklar, tazmin edilecek zararlar ve bu tazminin ne olacağı hususları sözleşme hukuku alanına girmektedir.
Ofis Adres ; Osmaniye Mahallesi, İncirli Çıkmazı Sokak, Hukukçular Sitesi, C2 Blok, Dış Kapı Numara:2, Daire:8 Bakırköy/İstanbul
İletişim Numarası : +90 537 610 06 91
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.